HTML

ChPh

Minden ami történik -- Autók - számítástechnika - emberek - politika - gondolatok - tanácsadás vállalkozásoknak

Friss topikok

V, mint

2008.07.13. 21:05 :: ChPh

Vajdaság, és nem mint vérbosszú. Ha valaki kicsit jobban tajákozott, az láthatta az ugyanilyen alcímű műsort pénteken (2008.07.11) a Magyar Televízió egyes csatornáján Lévai kislexikonában. Amikor adatokat gyűjtöttem, akkor kiderült, hogy a műsor ismétlés (oks, fura volt, hogy mindenki beöltözve nyilatkozott :D). De miért is írok erről? Nos, mert kicsit személyesen érintett vagyok, illetve a műsort pontatlanságait javítanám.

Azért nem vészes a dolog, a műsor maga jó volt. De mielőtt bármit is írnék, belinkelem, aki nem látta volna.

Tehát a műsor jó volt. Nagyon pontos is sok tekintetben. De például a Vajdasági Parlament elnöke, Bojan Pajtić azt állította, hogy 6 hivatalos nyelv van a Vajdaságban, köztük a magyar is. Ez lehet így van, papíron. Szerintem ez azt kellene jelentse, hogy hivatalos helyeken lehessen magyarul beszélni. Hát nemigen lehet. Tisztelet 1-2 kivételnek. Ebből a szempontból nagy a fejetlenség. Pl. elméletileg minden kisebbségnek joga van a saját nyelvén írnia a nevét, ehhez képest a páromnak nem voltak hajlandóak 4 pöttyöt illeszteni az Ö és Ü betűre a nevében a kanizsai (köztudottan az egyik legnagyobb számban magyarlakta település) rendőrségen, ahol az igazolványát újjítatta meg miután összeházasodtunk (pedig Magyarországon tartottuk polgári esküvőnket, és a hivatalos anyakönyvi kivonatokban is így szerepel). A másik, hogy el van maradva a rész vagy 20 évvel. Ez igaz is, lehet, nézőpont kérdése. Szerintem, pedig Szabadka, és Újvidék sok tekintetben európaibb, mint a fővárosunk. Ez valószínű még a régmúlt maradéka, de akkor is. Nem feltétlenül szükséges csak a negítvumokat mutatni. Álljon pár pozitívum is.

Az első és legfontosabb az ottani magyarok mentalitása. Egyszerűen ég és föld. Az ottaniak javára. Sokkal inkább megvan bennük az összetartás, sajnos lassan érződik a széthúzó erő, de egyelőre csak a politikában. A gyerekek igazi multikúltúrális környezetben nőnek fel. Még akkor is hat rájuk, ha tisztán magyar faluban nőnek fel és nem tanulnak meg szerbül. Hisz a szavak terén beiívódott a mindennapjaikban. Álljon pár példa
- patika - ez jelent sportcipőt és persze gyógyszertárat is
- majica - rövidújjú póló
- trénerka - tréning ruha
És folytathatnám, csak pár érdekességet akartam írni. Ezen kívül ismertek szerb dalok, táncok. Az egyik kedvenc a kólózás, ami majdnem hasonlít a zorbázáshoz. De most voltam hétvégén lagziba és nem csak magyar nótákat énekeltek. Erre az egyik legjobb példa a Megasztár 3-ban Rúzsa Magdi által énekelt Ederlezi, vagy más néven Đurđevdan című dal Nézzétek meg:

Van magyar és szerb szövege is, bár inkább szerbül éneklik arrafelé. Szóval az igazi multietnikum és multuikúltúra ott Vajdaságban megtalálható igazán. Egy olyan érték, amit meg kellene őrizni, de ez sajnos egyre nehezebb...

2 komment
Címkék: m1 vajdaság magdi rúzsa lévai kislexikon vojvodina
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása