HTML

ChPh

Minden ami történik -- Autók - számítástechnika - emberek - politika - gondolatok - tanácsadás vállalkozásoknak

Friss topikok

Kockulás - Látogatási statisztika

2009.03.01. 12:00 :: ChPh

Ma úgy gondoltam a statisztikáról írok pár sort, amit a blog.hu rendszer bocsájt rendelkezésemre. Sok mindent nem lehet leszűrni belőle, de pár dolgot igen. Már korábban meg akartam írni, de mint a statisztikák egyik fontos tényezője, hogy minél több adat álljon rendelkezésre, sajos ezek nem voltak meg, egészen egy héttel ezelőttig, mikor is kicsit gerilla módszerekkel jókor és jó helyen "reklámoztam" az oldalam, a szokásos látogatottság kb. húsz- harmincszorosa jött össze. Így már kicsit jobb statisztikát tudok röttyenteni. Csapjunk a lecsóba

Az első az, hogy a látogatóim legnagyobb része valamilyen Windows operációs rendszert használ, egészen pontosan 95%-a. Ez annyira nem meglepő, sajnos részletesebb információ nem áll rendelkezésemre. Annyi biztos, hogy az én látogatóim 3%-a használ valamilyen Mac OS-t. Ez könnyű, hiszem hugicámmal az élen, akinek tudom, hogy most Mac-je van, ad ehhez legtöbbet. A maradék, a néha-néha általam is látogatott apple blog oldalról jönnek, gondolom azért ott is Mac OS-t használnak. A maradék 1-1%-on osztozik a Linux és az egyéb operációs rendszerek. Hjah, amúgy én is a Liuxot preferálnám, de sok általam tanult program fut Windows operációs rendszeren így kilőve, ráadásul az új Windows, a 7 nagyon bejön nekem :)

A második, a böngészők. Nos itt most kicsit más a helyzet. Az biztos az állandó látogatók inkább Firefox böngészőt használnak, de ugye a pontosabb mintavételezés más árnyalatot hozott. Most is ő az első 53%-al, a második az Internet Explorer 38%-al, a harmadik az Opera 3%-al, a negyedik a Chrome 2%-al, a Safari 1%-al és bármi más 3%. Szóval itt színesebb a kép. Itt kevesebb következtetést lehet levonni, bár statisztikailag nem mondhatnám, hogy a Mac OS-t használók közül nem mindenki használja a Safarit, de azért lehet rajta agyalni. A Firefox vs. IE versenyről már tudjuk, hogy hazánkban inkább a Firefoxot használják.

A harmadik a képernyőfelbontás staitisztikája. Itt aztán sok mindent nem lehet megtudni, max azt, hogy az átlag felhasználó, a jó öreg 1024*768-as felbontást használja, ez 39%, 19%-uk használhat notebook-ot (najó, ez kemény, nagyon:D), következhet abból, hogy az 1280*800 egy átlagos 15,4"-os notebook képernyő natív felbontása. Jó lehet reklamálni, bámi más is hozhat ilyen értéket. A többi értékkel nem untatnék senkit sem, egy érdekesség, hogy a nézőim 1%-nak van full HD képes monitora (1920*1200) :)

A negyedik, csak kockulás szempontból érdekes. A színfelbontás. Az teljesen rendben van, hogy 93%-nak 32bites színélység van beállítva. Még a 4% 24bit is elmegy (bár már érdekesebb), de az 1% 16bit és a 2% egyéb arra enged következtetni, hogy talán mobil eszközökről is néznek. Hogy miből gondolom? A sok felbontást amit az előbb kihagytam 10%-uk egyéb felbontást használ, ami a kisebb felbontásokra enged következtetni. :)

Lehet rajtuk agyalni, nem reprezentatív a statisztika, sőt szinte semmilyen, hisz az a napi 20-40 látogató nem adhat teljes képet. Azért egyszer remélem megint írhatok, de akkor már több látogatóm lesz naponta. :)

3 komment
Címkék: mac linux statisztika kocka operációs rendszer oprendszer windows 7
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása