HTML

ChPh

Minden ami történik -- Autók - számítástechnika - emberek - politika - gondolatok - tanácsadás vállalkozásoknak

Friss topikok

Vajdasági lagzi

2008.08.04. 18:15 :: ChPh

Rég írtam már valami pozitívat :) Sőt bármit is. Sajnos a lakásprojekt viszi el az időm nagy részét, a másikat meg az egyéb váltások. No de csapjunk a lecsóba (vagy a gyuvecsba? :D) és nézzük is meg milyen egy jó kis vajdasági lagzi. Először is hozzátenném, hogy ahány ház annyi szokás, lehet valakinek nem lesz semmi újdonság, lehet valaki azt mondja, kihagytam valamit. A sztori alapja az én esküvőm.

Történetesen budapesti lévén sikerült ott tartanom az esküvőmet, pontosabban Zentán, mindez köszönhető annak, hogy a feleségem odavalósi. Igazából az alap az lenne, hogy a feleség és a férj külön lagzit tart, de már ez kezd is kiveszni, no meg a távolságból adódóan ezt nem lehet összehozni. Szóval úgy kezdődött az egész, hogy elmentünk fényképezkedni. Ez eddig minden esküvőn így van. Ezután mentünk is az étterembe, és ott fogadtuk a vendégeket. Mifelénk ez kicsit másképpen alakul, ugyanis mint a vőlegény, mind a menyasszony a saját házához várja a vendégeket, és a vőlegény ezután elmegy a vőféjjel kikérni a menyasszonyt. Nos ez itt annyiban változik, hogy a bejártanál az örömszülők fogadják a vendégeket, a főasztalnál a pár és a násznagyok is üdvözlik a vendégeket miután a vőféj bejelenti őket. Ilyenkor lehet ajándékokat adni, de ez igazából személyfüggő, volt akitől már két nappal hamarább megkaptuk az ajándékot.

A klasszikus értelemben vett lánylkérés itt hiányzik, mint említettem. Itt mielőtt útnak indulna a nászmenet egy rövid búcsúztatás van csak. A nászemenet először városházára megy (ez nálunk kimaradt apolgári már tavaly megvolt), majd utána a templomba. Ha nagy a távolság, akkor értelem szerűen autóval közlekedik a nép, ha közel, akkor gyalog, a zenekar opcionálisan követi a menetet. Van olyan szokás is, hogy csak a temmplomból "hazafelé" menet. Általában a templomi esküvő után lehet fényképezkedni az ifjú párral, külön-külön. Ezek a képek már az este folyamán megvásárolhatóak :) Ezután visszatér a nászmenet az étterembe és a vacsoráig a nép jó része elmegy átöltözni (illetve a ház körüli dolgokat elvégezni). Persze az ifjú pár állja a sarat a megmaradt vendégeknél, lehet mulatni, meg beszélgetni. Az igazi buli a vacsora után indul be. Az első pihenő a menyasszonyi torta érkezésénél van. Ez általában éfjél előtt érkezik. Ezután az ifjú pár átöltözik a menyecske ruhába és az ottani szokás szerint éjfélkor elkezdődik a menyecske tánc. Ez olyan, mint a mi menyasszony táncunk, csak a ruha más. Illetve a menyecske tánc bevételét nem kosárba, hanem a menyecske ruha kötőjébe teszik.

Miután a tánc megvolt, az ifjú pár nekiindul megköszönni a vendégeknek a részvételt (no nem hazaküldik) egy kis itallal és csokival/cukorkával. A buli persze folyamatosan megy. Valamikor hajnalban jön a hajnali terítés és utána míg az utolsó vendég el nem emgy, folytatódik a lagzi.

Nos tömören enny egy ottani lagzi, remélem semmit nem felejtettem ki. :)

2 komment
Címkék: vajdaság lakodalom lagzi
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása